autisme en werk

Uit onderzoek blijkt dat maar 30% van de mensen met een autisme spectrum stoornis een reguliere baan heeft. Dat kan natuurlijk veel beter. Dit is overigens geen ‘hard’ cijfer want er zijn ook werknemers die niet weten dat zij autisme hebben. Helaas wordt autisme niet altijd herkend,  zeker onder vrouwen.

Geen meisjes in de klas

Mijn zoon met autisme zit op het speciaal onderwijs. In zijn klas zitten geen (0!) meisjes. Dit komt doordat de symptomen bij meisjes en vrouwen minder worden opgemerkt.

Een kwart van de mensen met ASS is vrouw, maar de onderzoeken worden met name gebaseerd en uitgevoerd op mannen. Uit een recent onderzoek blijkt dat ASS zich vaak op een andere manier uit dan bij mannen. Autisme komt pas aan het licht bij vrouwen, als er op verschillende levensgebieden sprake is van ‘lijden’.

Vermoeid & burn-out

70% van de vrouwen met ASS hebben last van angst, somberheid en problemen in de emotieregulatie. Bovendien is er sprake van vermoeidheid, dat is niet gek want ook het compenseren en de coping met autisme eist haar tol.

Vrouwen camoufleren autisme beter. Zij passen zich vaak beter aan aan haar de omgeving. Soms verbergen zij de diagnose ASS, omdat het makkelijker is zonder dit label door het leven te gaan. Je kunt het camoufleren dus zien als een vorm van coping. Maar stel je een voor hoeveel energie dit op dagelijkse basis kost. Een recept voor een burn-out.

Een ander nadeel van het camoufleren is, dat de omgeving niet door heeft hoe het echt gaat. Stel je eens voor hoeveel energie dit op dagelijkse basis kost. Een recept voor burn-out.

In mijn praktijk zie ik vrouwen, die vastlopen in hun werkend leven,  soms niet wetende dat zij autisme hebben. Zij voelen zich nergens thuis,  zeggen ze. Ook de baan is meestal match en vaak onder het niveau van kunnen.

Reguliere baan

Er is veel geschreven over autisme. Helaas valt er haast niets te lezen over een reguliere baan vinden in combinatie met autisme. Waarschijnlijk omdat men een eenzijdig beeld heeft van autisme. In mijn beleving moeten wij ‘het vastlopen in je carrière’ vóór zijn.  Al is maar 1 persoon geholpen met de tips, (h)erkenning en ondersteuning.

Heb jij autisme & een reguliere baan en heb jij een tip of verhaal te delen, let me know. Samen maken wij het werkend leven, zinvol, succesvol, maar vooral zo ontspannen mogelijk!