Wat betekent een baan ‘dicht bij jezelf’?

Ik denk terug aan de eerste keer dat ik als manager aan de slag ging bij mijn toenmalige werkgever Unique. Nog groen achter de oren, mocht ik een zwangerschapsverlof opvullen. Het team was klein, slechts 5 werknemers. In mijn tweede week kwam de sales manager naar mij toe. ‘Ik zeg mijn baan op’, zei hij. Het verbaasde mij, want tijdens mijn inwerkperiode had ik niets gehoord wat duidde op onvrede.

Ik vroeg naar de reden en deze is mij altijd bijgebleven. Mijn werk moet aanvoelen als mijn lievelingsjas, het moet lekker zitten en goed voelen. Zo fijn, dat ik ‘m iedere dag wil aandoen. Deze jas zag er in de etalage mooi uit, maar hoe graag ik ook wil, hij past mij gewoonweg niet.

Wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat je de jas niet meteen aan de wilgen hangt?

 1. Omarm wie jij bent!

  Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd, dan gedaan. We zijn vaak geneigd ons te focussen op onze aandachtspunten. Alleen, het heeft helemaal geen zin om jezelf te veroordelen om wie jij bent, welke diagnose jij hebt gekregen, of welk pad jij hebt bewandeld. En hoewel het heel goed is om inzicht te hebben in je sterkten en zwakten, is de eerste stap, zelfacceptatie. Omarm jezelf, met al die pluspunten én minpunten.

  Dat betekent ook acceptatie wat bij jou past en wat je niet dient. Houd hier rekening mee en besef je; het is, zoals het is. Een prikkelarme omgeving past vaak beter,  nieuwe situaties kosten nou eenmaal vaak wat meer tijd (en energie!) om eigen te maken.

 2. Leer jezelf steeds beter kennen

  Mensen passen niet altijd in hun functie. Ze ‘rollen’ in een baan omdat zij denken dat het wel een leuke omgeving is, of goed betaalt. Er zijn maar weinig mensen die in een baan terecht komen, omdat zij weten wat zij willen en weten welke omgeving, manager, collega’s en bedrijf echt bij hen past. Met autisme of AD(H)D is de kans groter om vast te lopen op je werk. Zeker als het te veel een beroep doet of je aanpassingsvermogen. Dat zorgt voor vermoeidheid en onvrede.

  Het is belangrijk om die vicieuze cirkel van ontevredenheid op je werk te doorbreken. Dit doe je door aan de slag te gaan met jezelf. Dit betekent niet diepgravende psychotherapie, maar weten wat jouw behoeften, waarden & interesses zijn. Die geven richting aan wat jij leuk vind om te doen. Wil jij jouw waarden ontdekken? Doe dan deze oefening.

 3. Dromen, verlangens & wensen

  Maak contact met je wensen en dromen. Dat doe je niet met je hoofd, was het maar zo simpel. Het wordt vaak een ‘hoofdbreker’, want je mind is geneigd in loops denken. Bovendien heb je snel last van die innerlijke criticus. Je kent vast wel dat stemmetje dat zegt, ‘ja, maar dat kan je niet!‘. Op deze wijze ben je snel klaar met je verlangens en ga je weer door op dezelfde voet.

  Het klinkt wellicht wat zoetsappig, maar luister naar je hart. Mijn ervaring is dat dromen en verlangens aan de oppervlakte komen als je ontspannen bent. Durf te visualiseren hoe jouw droomleven eruit ziet. Wat zie je? Wat doe je? Hoe voel jij je als alles ‘klopt’?  Voel bewust wat je energie geeft en waar/wanneer jij enthousiast van wordt.

 4. Je vaardigheden

  Leer je sterke & zwakke punten kennen, maar focus je vooral op je kracht. Wat kun jij goed? Welke talenten en vaardigheden wil jij graag inzetten? Het boek Ontdek je sterke punten van Buckingham Clifton beschrijft een onderzoek naar succesvolle mensen. Wat blijkt, zij hebben gemeen dat zij zich richten op hun capaciteiten en hun sterke punten ontwikkelen. De succesvolle mensen creëren een situatie waarbij zij bijvoorbeeld gebruik maken van anderen, of zich laten ondersteunen,  in wat zij niet goed kunnen.

 5. Ontdek je natuurlijke stijl

  Een ding is zeker, er is niemand zoals jij! Jij denkt, communiceert, functioneert op jouw unieke wijze. Zet honderd mensen naast elkaar én niemand is zoals jij. Je reageert anders. Jij bent open, of juist gesloten. Je bent direct of juist indirect. Je bent bedachtzaam, of juist impulsief. Je bent geconcentreerd of juist snel afgeleid.
  Je bent feitelijk of juist intuïtief. Kortom jij bent jij.

  Jouw ‘manier’ is een natuurlijk onderdeel van jezelf. Als je jezelf continu gedwongen voelt aan te passen, dan ga je in tegen je natuurlijk staat. Terwijl als je bent en handelt zoals dat bij je past en zoals jij dat graag wilt, dan ben jij in je natuurlijk staat. Wil jij meer weten te komen over je natuurlijke, boek dan een afspraak,

 6. Werkomgevingsvoorkeuren

  Wat voor werkomgeving past goed bij je? De belangrijkste elementen van elke werkomgeving zijn de mensen, de werkplek of fysieke omgeving waar jij je tijd doorbrengt, het werk dat je elke dag doet en de cultuur van de organisatie. Je wilt je graag zo veel mogelijk op je plek voelen op het werk. Daarom is het belangrijk om goed op een rijtje te zetten wat jij belangrijk vindt én wat voor jou werkt.

  Probeer eens antwoord te geven op de volgende vragen:

  -Wat is de omvang van de organisatie en wat vind jij prettig?

  -Met wat voor mensen werk je graag samen?

  -Welke wijze van communiceren vind jij prettig?

  -Zit jij graag in een kantoortuin óf werkt een rustige plek beter voor je?

  -Hoe belangrijk is de balans tussen werk en privé?

  Probeer ook echt bij jezelf te onderzoeken waar jij bij floreert i.p.v. continu aanpassen aan de omgeving, waardoor veel energie weglekt.

 7. Blijf in beweging

  Een van mijn favoriete auteurs is Stephen Covey. In zijn boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap beschrijft hij hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven. Als jij aan het roer van het schip staat, kun jij zelf sturen.

  Jij bepaalt welke kant jij op wilt en hoe je omgaat met situaties. Het heeft alles te maken met de realiteit onder ogen zien en zelf kiezen hoe jij om wil gaan met deze realiteit. Ons gedrag is afhankelijk van onze keuzes, niet van onze omstandigheden. Dus ga niet stil staan. Kom in beweging. Het hoeft niet groot te zijn, welke kleine stap kun je vandaag nog nemen?

Zit jij in een baan en merk jij dat je met tegenzin naar je werk gaat? Zou je willen weten van wat voor carrière jij weer gaat stralen?  Vraag een vrijblijvend gesprek aan op mijn website en bespreek de mogelijkheden. Leuk om je te ontmoeten!