Mensen met autisme en/of AD(H)D ervaren vaak meer stress op het werk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat door de andere prikkelverwerking het vaak meer moeite kost om spanning te ontladen. Daardoor kun je vermoeid raken en je futloos voelen.  Mensen met een neurodivers brein hebben vaak een dubbele uitdaging.  Want je ervaart de wereld intenser en soms ook anders dan de rest. Tegelijkertijd willen wij graag bij de rest horen, waardoor wij onszelf regelmatig forceren om maar te passen in het plaatje.

Jezelf dragen

Functioneren in onze maatschappij is niet altijd makkelijk. Jezelf te veel geweld aan doen eist op den duur een tol. Het put uit. Wat mij helpt is om van mezelf een prioriteit te maken. Kies ervoor om zo veel mogelijk jezelf te worden. Omarm de manieren & methoden die jou ondersteunen. Maar trek geen jas aan die jou niet past. (voor meer tips lees meer)

En ik vertel je eerlijk, dat gaat niet van vandaag op morgen. Probeer zoveel mogelijk ‘eigen’ te zijn en onderzoek wat dat voor is. Zie het als een lifestyle, waar jij dagelijks aandacht aan schenkt. Accepteer dat je soms langer over dingen doet. Spreek jezelf liefdevol toe als het tegenzit of als jij ervaart dat jij niet bent zoals de rest. Kortom, draag jezelf, in plaats dat jezelf voortsleept. Moet je dat helemaal alleen doen? Natuurlijk niet. Omring je met mensen die jou kunnen helpen, met jezelf te dragen. Die er zijn als je het nodig hebt. Een kopje thee met je drinken. Ervaringen delen. Niet om de pijn weg te nemen, maar om jouw kracht te bevestigen. Uiteindelijk ga je meer in je kracht staan, want wat je aandacht geeft groeit.

Energy flows where attention goes

Op momenten dat je merkt dat je onrustig wordt, kun jij je focussen op wat jou rustig maakt en energie geeft. En nee..dat is meestal niet tv kijken, netflix of social media. Want dat lijkt vaak relaxed, maar alle beelden en indrukken moeten ook weer verwerkt worden, terwijl jouw bovenkamer volle toeren draait. Hierdoor staat je hoofd nog steeds AAN. Heb jij wel eens de tv uit gedaan en bij jezelf waargenomen dat je meer energie hebt gekregen?

Het blijkt toch lastig om de ‘ultieme energiegevers’ voor jezelf te bepalen. Om je op weg te helpen stel ik jou enkele simpele vragen, die jou meer duidelijkheid kunnen geven.

Wat deed jij als kind het liefst? 

Denk weer terug aan je jeugd, toen je 6/7 jaar was. Wat deed jij graag? Ging jij graag ergens naartoe of was je thuis?
Juist op die leeftijd ben je nog helemaal jezelf. Je was nog niet bezig met voldoen aan verwachtingen van anderen. Je leefde in het moment en deed wat je zélf graag wilde doen.
Noteer wat er bij je opkomt.

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 

Wanneer verlies jij de tijd uit het oog/vliegt de tijd voorbij? 

“Zit je naast een mooi meisje in het park, dan lijkt een uur een minuut te duren”, zou Albert Einstein eens gezegd hebben.
“Maar zit je op een heet fornuis, dan lijkt een minuut een uur te duren.”
De tijd lijkt vaak sneller te gaan als je het fijn hebt en volledig in iets opgaat. Kun jij voorbeelden geven van situaties of activiteiten waarbij de tijd leek voorbij te vliegen?
Noteer wat er bij je opkomt.
1. 
2. 
3. 
4. 
5. 

Welk inzicht heb jij opgedaan?

Welke ‘energiegever’ ga jij toevoegen aan jouw leven?

Op welke momenten kun jij deze ‘energiegever’ doen?